case

VSO leerlingen verleggen grenzen met Abrona & Design for Care

door | 22 okt 2018

Project Droombaan ontstond vanuit de behoefte van de leerlingen van VSO Meerklank te Zeist om ook na het afronden van het voortgezet speciaal onderwijs door te kunnen leren voor een vak.
Nynke Beentjes (programma manager innovatie, Abrona) en Robert Rietveld (strategic designer, Design for Care) bogen zich samen met hun team en de leerkrachten van de Meerklank over dit vraagstuk. Met de [RETHINK]© methodiek ontstond een project genaamd Droombaan.
Project Droombaan

Nynke zocht was anders dan ‘een suffe’ enquête om zo de wensen van de leerlingen en hun ouders te achterhalen. Met z’n allen bedachten ze een aanpak waarlangs ouders en leerlingen stap voor stap via een routekaart naar hun droom(baan) toewerkten. Het hele project werd gevolgd door een filmploeg van Van Selfie, geassisteerd door cameravrouw Rebecca. Rebecca is spastisch, maar met behulp van een spraakcomputer kan zij heel succesvol en met veel humor als cameravrouw actief zijn. Een inspiratiebron voor alle leerlingen!

De route begon met een inspiratiesessie van oud-leerlingen aan klas 4A. Ze vertelden over hun werk en hun pad daarnaartoe met de mooie uitspraak: “niet opgeven, want dat is zonde van je tijd!”. De route eindigde met een afscheidsavond en de presentatie van de film.

In het atelier “Bij Johannes” van Abrona werd met creatieve werkvormen invulling gegeven aan de droom(baan) van zowel de kinderen als de ouders. In deze bijzondere sessies werd op inventieve wijze hun droombaan en de weg daar naar toe inzichtelijk gemaakt.

De leerlingen bleken aanzienlijk specifiekere droombanen in gedachten te hebben dan hun ouders. De ouders wensten voornamelijk een prettige en veilige leer- en werkomgeving voor hun kroost: ongeacht het beroep wat hun kinderen wilden uitoefenen. De wensen van de leerlingen uit klas 4A varieerden van buschauffeur tot rapper, werken in de horeca of een bijzondere taartenfabriek.

Uitzwaaien & Afzwaaien

Tijdens de afscheidsavond en de presentatie van de film ‘Project Droombaan’ was de zaal gevuld met ‘Oh nee, hè’s’ van de leerlingen, die zichzelf opeens op beeld zagen. De “wows” van de ouders spraken boekdelen: ze waren erg onder de indruk van het project en de manier waarop hun kinderen begeleid werden in hun zoektocht naar hun Droombaan.

Leerlinge Tamara verwoordde prachtig wat de film met haar deed en zei ‘dat het zo fijn voelde, omdat ze haar klasgenoten in haar hart voelde; ze zouden er nooit meer uitgaan. Ze voelde haar hart warm worden bij het zien van deze film.’

En niet alleen de leerlingen en hun ouders waren enthousiast. “Mede dankzij Abrona heeft de Meerklank de dromen van haar leerlingen kunnen vangen”, sprak Victor, een zeer enthousiaste leerkracht. Zij hebben hun droom echt concreet kunnen maken en zijn klaar om af te zwaaien en hun toekomst tegemoet te gaan. Ook de samenwerking tussen de VSO en Abrona heeft door het gezamenlijk vormgeven van het Droombaanproject een nieuwe dimensie gekregen.

Op deze warme avond werd het team Abrona & Design for Care hartelijk bedankt met prachtige dromenvangers. En plechtig hebben we elkaar beloofd om NOOIT meer een enquête uit te sturen……

Download hier het volledige bericht!

Meer cases lezen

Wij bellen jou.

Laat je contactgegevens achter, dan bellen wij jou zo spoedig mogelijk terug!

3 + 12 =

Of jij belt ons!

Je kunt Minke Thieme, onze VA, elke werkdag tijdens kantooruren bereiken!

+31 (0)6 2044 9786
minke@regelkanjers.nl

Of kom langs!

Design for Care

(bezoekadres)

Maanderpoort 41
6711 AC Ede

Of doe het digitaal!

15 + 2 =

Design for care